Att tänka på.

Anledningen till förgående inlägg är att jag har så svårt för människor som skyller allt på hästen, jag har svårt för hästar som visar så tydligt vad dom vill men ingen ser ut att lyssna. Dock var detta kanske inte anledningen till att jag skrev det förra inlägget. Utan den anledningen var att Jag brukar vara den man går till i stallet när man har problem med att lasta hästen sin. Jag vet att jag har den förmågan att behålla mitt lugn och även visa hästen att mig kan du lita på. Kom så går vi. Hästarna plockar upp detta på 2 sekunder och följer nästan alltid med mig rakt in i transporten, dock som regel brukar dom testa med att kasta sig bakåt en eller kanske två ggr. Dock även där är det befogat att behålla humöret och lugnet.

Vi har överlag väldigt snälla och trevliga hästar i stallet. Dock har vi hästar som liksom min egna har ett mycket starkt psyke. Att låta en sådan häst få övertaget är inte så lyckat. En sådan häst ska dagligen leva med principen. "ett steg framåt är likamed två steg bakåt". Dvs, tar hästen friheten i stallgången att ta ett helt onödigt steg framåt, ska detta "bestraffas" med 2 steg bakåt. Låter det hårt? låter det orättvist?. Om jag säger såhär då. En häst som alltid får sin vilja igenom från marken, tar tillslut till sig friheten att göra desamma även när du sitter på hästryggen. Det kan rentav bli farligt.

I enkelhet ska du utan problem kunna placera din häst varsomhelst, och gå därifrån. Utan att binda upp hästen så ska denna stå kvar tills du kommer tillbaka, eller ger ett kommando att det är OK att gå därifrån.

Tro nu inte att jag sitter här självgod och säger att alla är dåliga och att jag är bäst. Jag har själv gått igenom detta. Bingó var en "svårlastad" häst och jag var nybörjare. Dock insåg jag ganska fort att han hela tiden från marken i vardagen testade mig. Kan jag göra såhär utan att hon säger till?, titta det kunde jag.. Då kanske jag även kan göra såhär utan att hon säger till. Låter oskyldigt, kan bli farligt!. Att min häst numera följer mig vart jag en går och litar på mig till 150% har också tagit mig några år. Dock ska jag tillägga att en häst ALDRIG slutar att testa oss. Bingó försöker fortfarande med att smyga sig fram ett steg i stallgången, bara för att se om jag är vaken.

Tänk alltid på att de är stora och tunga djur vi har att göra med. Det går inte att tvinga dom, det går inte att diskutera och det går inte att be dom. Det vi kan göra är att visa vad vi vill, tydligt!. och sedan "bestraffa" det beteendet vi inte vill ha.


Skulle kunna sitta här i evigheter och skriva av mig. Men väljer att avsluta.. Fråga om ni undrar något (inte för att jag tror att någon skulle göra det men ändå).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: