Hovslagar yrket??

Bingó hade hovis ut idag, och vi diskuterade farorna med att vara hovslagare och diskuterade även alla krav som en hästägare ställer på sin hovslagare. Och jag menade på att man ska underlätta så mycket man kan för sin hovis. Dvs man ska ha en väluppfostrad häst som går att hantera av flertal personer utan att ägaren är i närheten. Hästen ska acceptera att man lyfter och rör på benen i olika vinklar samt dunkar och "sliter" i hovarna.
Hovis berättade om en kund hon hade efter oss och som hon sa "Jag har rakat benen idag, man vet aldrig om man åker in till akuten med ett avsparkat ben".. ÄR det rätt att utsätta en människa för detta när denna enbart försöker utföra sitt jobb på bästa möjliga sätt? HAR MAN INTE mer vett i skallen som hästägare att inse att hästen har ett problem som man behöver arbeta med? Hovis menade att just denna ägaren påstår att hästen är helt problemfri? Medans hovis själv fått uppleva sparkar samt att bli upptryckt mot väggen?

Att alla människor är helt olika är självklart. MEN alla har samma krav på sin hovslagare, snygga skoningar, bra form på hovarna samt att skorna ska sitta kvar (grundkraven hos en hovslagare). HUR ska en hovslagare klara av att utföra detta arbete när hon alltid måste vara på sin vakt hos vissa hästar. Hovis ska arbeta snabbt och effektivt men ändå korrekt utan att själv bli skadad..

Hovis berättade att hon gör saker med Bingó som hon aldrig gör med andra hästar (eller med fåtal hästar). Bingó rör inte en fena när hovis håller på, han är iof väldigt nöjd eftersom han får uppmärksamhet i dryga timmen men vet också att han inte FÅR röra sig och accepterar detta snällt genom att stå stilla, iaf hon sitter bokstavligt talat under Bingós mage när hon kollar bakfossingarnas utlägg på skorna och massa annat. Visst egentligen SKA man inte sitta under hästens mage. MEN man ska känna sig så trygg med hästen att det ska vara möjligt.

Sen är hästar självklart individer dom med och vissa accepterar mera och andra mindre. MEN grunden är densamma, den ska fan kunna stå stilla i dryga timmen medans hovslagaren utför sitt ack så enormt viktiga jobb.

Snälla hästmänniskor, vi måste ta hand om våra guldklimpar till hovslagare, dom har ett tungt och väldigt farligt jobb, men gör detta just för passionen för hästen och vill göra sitt bästa. Kan vi då inte hjälpa dom så gått vi kan?

Hovis menar att hon väljer sina kunder efter hur ägaren är som person och hur ägaren agerar vid skoning. Hovis har inga problem att sko problemhästar bara ägaren är medveten om problemet. Och aktivt arbetar mot detta för en bättre framtid.


Nej egentligen kan jag svamla mycket länge till om detta, och detta är verkligen något som rör mig. För jag blir genuint ARG när jag hör folk göra på detta sätt. Att ha en häst som inte i teorin går att sko och sen då ha mage till att kräva en korrekt skoning från hovslagaren och själv vägra inse att hästen har problem..
Men jag ska sluta här, men tänk efter? Hur skulle du vilja att hästen DU ska sko, ska vara?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: