Small horses VS big horses

Intressant inlägg jag kom över imorse!

Skenbensmåttet ger, tillsammans med andra exteriöra riktmärken som ländens och korsets utformning, vinklarna i benen, hästens egenvikt och mankhöjden(!), en riktvärde för hur mycket vikt hästens skelett kan bära utan risk för hållbarhetsproblem.

Ett riktvärde är att ett skenbensmått på
20 cm betyder att hästen "håller" för 454 kg i egenvikt.

En häst som väger mer är 660 kg är inte designad att bära någon vikt utöver sin egen utan att riskera hållbarhetsproblem. Hästar över 167,62 cm kan också ha problem att ha tillräckligt starkt skelett för att klara den extra vikt som ryttare och utrustning innebär att bära.

Ju lägre hästens egen tyngdpunkt ligger desto mer vikt kan den bära.
En häst som är 147,32 cm, väger 454 kg, har ett skenbensmått på 20 cm, har en kort, stark ländrygg och bra vinklar i benen kan bära upp till 30-35% av sin egen vikt (136-158 kg) utan hållbarhetsproblem.Det förklarar varför islandshästar kan klara av att bära fullvuxna män som garanterat väger närmare 80 än 60 kg.

Saxat från inlägg som finnes att läsa HÄR


Mycket intressant läsning då detta alltid är en ständig debatt inom islandshästvärlden!
Väldigt spännande också var när de jämförde små hästar och stora hästar, jamenar, vem tror egentligen inte att en robust stor Irish Cob kan bära en vuxen kvinna/man på 80-100kg utan problem? När så egentligen inte är fallet, än mindre att dessa då kan rida tex en mindre mer slimmad ponny med bättre exteriörföruttsättningar.
Vad som ser "rätt" ut för ögat är helt enkelt inte alltid rätt.

Jag kan utan problem fortsätta med denna tankegång hur länge som helst, men tiden finnes inte!
Jag har en liten islandspojke som väntar på en liten ridtur (och ja, han klarar av att bära mig utan några som helst problem, på så många olika plan! Mohahaha)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: