Ponny SM på Runsten

För att förtydliga mitt kommande inlägg, Nej. Jag har ingen större erfarenhet av hoppning.
Och jag vet helt ärligt inte alls hur de känns att rida an mot ett hinder som är närmare 120högt.
Och jag vet inte alls hur de känns när en häst tvärstannar framför hindret så du som ryttare hänger över halsen.
Så, nu vet ni det!
 
Det jag märkte idag när jag åkte med en gammal arbetskamrat till Runsten är att många av ponnyryttarna red väldigt väldigt grovt. Jag är nog mycket bortskämd över hur vi "islandshästryttare" rider på tävling.
För mig känns det helt otroligt när speakern säger till ett ekipage på banan att helt enkelt rida snällare.
När speakern säger "du har nog bestraffat ponnyn nog nu". Vadå bestraffat? VARFÖR ska hästen ha straff när den väljer att inte hoppa?
Som sagt, jag vet inte hur de känns att rida an mot ett högt hinder, men jag gissar att ponnysarna inte hoppar om det innebär fara!. MÅNGA ponnysar hoppade idag, trots fel avstånd, snäva svängar, korsgalopp och någon enstaka ponny hoppade i trav!. När dessa ponnysar är så grymt schyssta och hoppar trots att allt säger att de inte bör. Så bestraffas dem när de väl stannar?. Att komma in i en 3kombination i allt för hög fart och sen bli arg och spöa på ponnyn när den stannar på 2;a eller 3;e hindret? När ponnyn är i sådan obalans att det rentav är farligt?
Eller när ponnyn kommer i för hög fart, men en yvig ryttare på ryggen ur en sväng och stannar. Då skriker man på ponnyn och straffar den med några spörapp?
 
Jag vet helt ärligt inte om jag är helt överkänslig. Men för mig så GÖR man INTE så!.
Många red även fram till hindret som ponnyn stannat på, kickade ponnyn i sidorna och rappade med spöet.
Vad får man ut utav det? Gör det ponnyn mer sugen på att hoppa just det hindret?  Varför får inte dessa ryttare en varning? varför är det okej att barn slår sina ponnysar över hindrena?
 
Jag är nog som sagt väldigt bortskämd över våra välridna tävlingar. Där spöet knappt används (och gör det de, och hästen hoppar till för spöet, så får man en varning, gult kort, alternativt rött kort!), när jag var iväg och tittade på NM blev några bakom mig "förvånade" när en förhållning var grov i en nedtagning och ryttaren inte fick ett gult kort. När jag idag, mest var förvånad över att INGEN reagerade på ryck och slit i ponnymun, samt hårda sporrar i sidorna.
 
Missförstå mig inte, det fanns ryttare som red jättefint också, en liten tjej vars ponny stannade innan en 3kombination fick sååå mycket beröm när den väl tog sig igenom. Inge spörapp, inget grymtande från ryttaren. Utan bara ett "hoppsan, ponnyn stannade, vi rider an igen" och sen massor med beröm när ponnyn klarade hindrena. Det är väl ändå DET vi vill ska ske på tävlingsbanorna?
 
Eller den tjejen som vann C-Ponnyklassen, som red jättefint, mjukt och som efter avslutad runda slog på det största leendet och pekade på ponnyn som i ett "Det var HAN som gjorde det, det är PONNYN som ska ha all "cred"!!" Det gjorde mig glad, nästintill överlycklig. För de är så det ska vara!.
 
Man har ALL rätt att vara besviken över att ponnyn stannade eller rev ett hinder. Men inte till den mån att ponnyn bestraffas på banan. Man får visste skrika ut ett "fan" när hästen stannar, om man bara kan hålla det där. Rida an igen och berömma när ponnyn gör rätt.
 
Det är grov ridning som sker på ponnyhoppningen, och det gör mig rädd över vart hästsporten är påväg?
Att det på ett SM rids så grovt, utan varningar?. Att speakern under ett flertal rundor får "påminna" ryttarna om att det räcker med bestraffning. Och att det trots allt anses vara så Okej med detta?.
Ingen runt mig kommenterade något direkt när ryttaren gick igång med sporrar och spö på ponnyn framför hindret de nästintill kraschat i?!?.
 
Jag är om möjligt ÄNNU mer stolt över att rida Islandshäst just nu. För jävlar va vi trots allt är måna om våran ridning, där vi t.om premieras för GOD ridning och får avdrag för grov ridning (som egentligen är så långt ifrån så grov som den kan vara). Jag är stolt över att våra hästar är så välridna, balanserade och respekterade som dom ändå är. Och det spelar ingen roll på vilken Nivå man rider/kollar på under tävling. Hästarna och bedömningen är densamma. Ingen ryttare ställer sig och skriker ut sin "vrede" när hästen inte gör som tänkt.
Hur skulle de se ut? Islandshästen tar inte galoppfattningen, övergången eller tempoökningen och vi ställer oss upp i sadeln och gör ett avgrundsvrål? Samtidigt om vi rycker i munnen, eller alternativt slår hälarna i sidorna och rappar med spöet. Men de är tydligen okej när det gäller en ponny som stannat på ett hinder...
 
Jag mår rentav dåligt när jag sett dagens tävling. Och jag hoppas att detta var ett grovt undantag och att inte alla ponnyhopps tävlingar ser ut såhär.
 
Och jag ber litet om ursäkt för detta långalånga inlägg. Men jag tror trots detta inlägg, att jag inte fått fram hur illa JAG tyckte att detta var. Jag är helt ärligt ILLA berörd av detta.


Kommentarer
Postat av: E....

Hej!
När jag läste ditt inlägg så kan ja inget annat än o hålla me dej! Har varit på mindre ponnytävlingar o de e väääldigt mkt spörapp, sporrsparkar m.m. har även varit me på hoppträningarna, o kan tyvär säga att de e nästan samma på träning oxå :'( Såg en ryttare som verkligen toksågade hästen i munnen för att den inte "ville" gå ner på tygeln. Alla sitter o kollar på ryttaren o INGEN kommenterar ngt, tränaren säger ngt i stil me: "försök o lugna ner hästen" :O Så tror att mkt av detta beteénde kommer ifrån deras tränares tanke om hur man hoppar ponnysarna. Har varit på samma tränares träningar fast me storhäst, o där godtas inga ordentliga spörapp, dom får på sin höjd en "klapp" me spöt vid bogen o då e de isf för en vägran på ett 30cm hinder ungefär. men aldrig något grövre.

Tycker de är väldigt bra att du tar upp detta ämne!!!

Svar: Hej och tack!Jag hoppas verkligen att detta kan uppmärksammas lite mer, så att det tillslut kan bli en ändring. Tror mycket ligger i att "ponnytiden är så kort" och därmed köper man för bra ponnysar till sina barn, för att de ska "hinna komma någonvart" tävlingsmässigt.
Och där kunskapen tar slut, tar våldet vid. Och de blir väl väldigt grov ridning när man inte vet hur man ska hantera vissa sitautioner. Sorgligt nog.
Ser väldigt gärna en förändring, speciellt i "regelboken". Där man kanske bör premiera god ridning, och där grov ridning ger tex tidstillägg eller liknande. Så att man i princip gör det omöjligt för en sådan ryttare att komma till final / Vinna.

/Carro
Carro

2012-08-10 @ 09:59:21
Postat av: Fanny Lindgren

Fy f*n så rätt du har!

Jag har skrivit likande inlägg om samma sak, jag fattar noll. VARFÖR överhuvudtaget kommer man ens på tanken att piska eller dra hästen i munnen?!

Det är ALLTID ryttarens fel om hästen in hoppar.
Det får man lära sig på dom flesta ridskolor nu för tiden. Har sett ryttare med skitkorta tyglar som sitter och sågar hela tiden utan anledning. Det om nåt är FEL mot hästen.

Jag rider in ens på ridskola, hur kommer det sig då att jag vet detta? Jo, jag tänker med hjärnan och inte med lilltån.

Ha en fortsatt trevlig kväll fina du!
Och vad kul att det är nån mer som ser detta, förresten så är du inte överkänslig, du ser sanningen :)

Svar: Hej, och jättetack! :)
Hoppas att detta uppmärksammas lite mer, speciellt vore ju en önskan att man ändrar i regelboken. Och gör de i princip omöjligt för en ryttare med grov ridning att komma till final/Vinna. Tidstillägg eller lägga på poäng för oschysst ridning vore en bit på vägen. Sorgligt när vuxna människor och framförallt domaren att inte kunna säga ifrån. Tycker så otroligt synd om ponnysarna :(

/Carro
Carro

2012-08-10 @ 21:12:00
URL: http://fannylindgren.webblogg.se
Postat av: Anja

åh, nu läste jag detta. jag håller med helt! att det på en så pass hög nivå inom hoppning ska behövas piskas osv är sjukt... däremot har reglerna ang detta skärpts väldigt mycket senaste året tror jag.
på min tid hörde man nog aldrig nån som påpekade att spöet användes för flitigt.
det man kan skylla på är väl isf ryttarnas unga ålder, dom har press på sig själva och känner troligen press från sin omgivning och blir arga och besvikna.
har sett alldeles för många "ponnymorsor" som skällt ut sina barn efter en ritt där de fått nåt stopp eller så, och så går det ut över ponnyn.
hemskt är det.
däremot, de som blev placerade långt fram i tävlingen är faktiskt de som red mjukt och lugnt, alltid nåt :)
tack för sällskapet dit förresten :)

Svar: Jo, och jag är så van vid "extremt prydlig ridning", och dels kommer det nog också ifrån att de inte är rena "barnklasser" utan de är blandade åldrar på våra tävlingar (dock tävlar ju åldersgrupper för sig), men ja tror de får en helt annan inflytande på "våra unga ryttare". Att se vuxna ryttare tävla lugnt och harmoniskt :)Och jag har ju egentligen NOLL koll på hur regelementet ser ut för ponnyhoppning å liknande. De ja bara märkte var de frekventa spöanvändadet utan uteslutning/varningar.
Sant, och visst finns de guldstjärnor! :) Duktiga små ryttare som fattat grejjen.

Tack själv, trots allt är de kul att se på annat än bara islandshästtävlingar :) och bra väder hade vi också :D
Carro

2012-08-13 @ 15:34:39
URL: http://tillbakaisadeln.myshowroom.se
Postat av: Elinor

jag har också reagerat över hur ungarna (inte alla dock) rider på ponnyhoppnings tävlingarna. Tävlade ju ungponny för några år sen och man blev bara ledsen. Skarpa bett, sporrar och spö och om ponnyerna vägrade så blev det bestraffning i form av ryck i munnen, sporrbankningar och spörapp. Aldrig att jag skulle få för mig att ge Valtyr spörapp om han tappar balansen och slår upp i galopp i passen. Det är ju sånt som händer, hästen tappar balansen i en rörelse, råkar fatta fel galopp, kommer fel på ett hinder. Hur kul kommer hästen tycka att det är om den får stryk inne på banan :S

2012-08-22 @ 14:23:03
URL: http://engelstoft.se
Postat av: Sofie

Ja,det är verkligen hemskt att det finns ponnyryttare som inte kan rida sina ponnyer som man ska.
Tur att det finns duktiga ponnyryttare också.

Svar: Ja, de är tur att de finns! :)
(svaret på din andra kommentar försvann på vägen ser jag, Men Helena Gutå skor mina hästar :))
Carro

2012-08-25 @ 10:32:53
URL: http://ilovemyicehorse.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: