Träning, i plural

 
Började dagen på gymmet, så härligt med semester! :D Nästan inget folk eller. Det gillar jag!
Efter gymmet blev det stallet som vanligt. Hästarna fick vila fysiskt! :)
En tjej i stallet lånade min transport idag, då hennes ponny skulle till Kliniken.
Så när min transport ändå stod där, kunde jag likväl testa att lasta Kelda!.
Sist vi åkte iväg ville hon inte riktigt in, hemifrån gick ganska bra. Men hemåt gick trögt.
Det är inte så att hon sliter sig, stegrar, backar eller liknande. Utan hon fryser fast. Och vet inte vad som förväntas av henne.
Detta har vi "tränat" på från marken i vardagen. Och nu vågar hon testa att gå framåt när hon inte riktigt vet vad som väntas. Dvs, hon stannar upp och "fryser" fast en liten stund. Jag ber henne att göra något och när hon vågar, testar hon med ett ministeg framåt. Får beröm (i form av godis och mys) och nu förstår hon att de är en "utväg".

Så vi gick mot transporten, med en liten hink med lite krafft i, hon fick provsmaka lite så hon förstod VAD som var i hinken sen gick vi raka vägen till rampen och hon  satte upp framtassarna på den. Sen frös hon fast.
Väntade ut henne liten stund, bad henne göra något (och pratar liksom med henne nästan hela tiden för att få fokuset), hon testar med att lyfta hoven och sätter ner den typ 1cm längre fram än tidigare, får beröm, lite krafft och gos/mys. Sen fick hon stå några sekunder innan jag bad henne gör något igen. Och då hade poletten ramlat ned och hon klev upp helt på rampen med alla tassar. Stannade henne där, gav lite krafft och gos. Sen bad jag henne att fortsätta in och hon klev rakt på!. DUKTIG TJEJ!! :D
När hon väl står i transporten är hon helt cool, tittar lite men rör sig inte. Så satte fast henne, gick bak och satte upp bommen och lyfte upp rampen. Hon fick lite krafft igen sen stängde jag dörren så fick hon stå där några minuter.
Helt stilla och lugnt :)
 
Sen fällde jag ner lämmen, tog bort bommen och bad henne backa ut. Och backa har också varit lite läskigt, men lugnt och metodiskt så backade hon ut  :) Ett steg i taget med lite godis och beröm i mellanåt så kom hon ut, lugnt och fint :)

 Verkligen stolt över henne :) Hon är verkligen snabblärd och VILL göra rätt i alla sammanhang!
Så hon är otroligt rolig att jobba med på det viset! :) Hoppas hon "hålls" såhär och inte blir en bitchig sto ;)
 
Kelda lugn och fin i transporten! <3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: