Senskadan, 27/4-2009

Jag minns det fortfarande som om de vore igår, och anledningen till att jag skriver om det igen är för att min stallkamrat och jag stod och diskuterade skador övh, och jag gick igenom alla Bingós skador, och hon vart mest faschinerad över denna skada. Jag är ganska faschinerad själv också. Faktiskt.
Tur att bilddagboken finns, allt är dokumenterat där. Kan själv känna med facit i hand att jag kanske skulle haft honom mer stilla under en längre period. MEN han överlevde ju och senan har aldrig tagit skada av de faktum att han rörde på sig mycket nästan direkt (stod väl nästan 1 vecka i box, 2veckor i liten sjukhage, sen stod  han i en större (men liten) hage ensam under 3månader isch. Han fick en blödning mellan 2senor en vinter, men det pga att han vrickat sig, det är den enda "följskadan" han haft från den här skadan. 
 
Den här skadan är ett AVBROTT på sidliga tåsträckaren, dvs den senan som gör att hästen kan lyfta upp hoven och vinkla den vid kotan. Det är trots att den var av, god prognos på en sådan skada. Då hästen i stort sätt blir helt återställd. Hoven kommer dock aldrig ha samma "grip"förmåga som innan, då den skadade senan ersätts med ärrvävnad, och ärrvävnad är inte lika elastisk som senan i sig. Därför är det också viktigt att skydda den senan mot stötar och slag, kyla och värme. 
 
Bingó går ju numera ALLTID med senskydd, kan vid promenader gå utan om de är bra underlag. Annars har han alltid senskydd på vid rörelse. I boxen står han alltid med back on track skydd, då senan helt enkelt "blir stel" när han står stilla. Och en stel sena har större risk för att "brytas av igen". 

"Bingó skadad igen, ganska rejält också.. Ropade lite i hagen och han kom gåendes glad med öronen framåt. Ser att det är lite blodigt på H-framhov, tror att han bara har rispat till benet lite så som han brukar. Men ser sen i stallgången, när jag lyfter bort all päls att såret är riktigt djupt, riktigt djupt.."
 

 

Såhär såg det alltså ut, när veterinär rengjort, rakat och drogat hästen. 
Det vita i såret är alltså senan. "den andra delen" som ska ja, sitta fast där, ligger nästan nere vi rakkanten (fattar ni vad jag menar?)
 
Bingó stod på box tills dess att det var dags att ta de övre stygnen, han syddes i "två lager" dvs underhud och överhud syddes ihop i omgångar. 14dagar skulle stygnen sitta, men de rasade efter 9dagar ungefär. Under den tiden var det boxvila och vi fick iaf gå ut och beta gräs precis utanför stallet!.
 
En vecka senare såg det ut såhär;
 
 
Svullnaden gick ned fort, men han var varm och öm. Det tog inte många dagar förrens det blev infekterad och vi fick fortsätta med penicillinet längre än planerat. Metacamet gjorde iaf susen för smärtan och höll nog nere inflammationen något. Men det är alltid en risk att stänga ihop sår på en häst, iom miljön de bor i!. 
Vi hade inget annat val än att sy, och resultatet blev tyvärr en mindre infektion!
 
 
Bingó i sjukhagen, han fick problem med att hålla tempen en sväng, antagligen pga infektionen och fick stå med fleecetäcke på ute när det inte regnade (då stod han inne)!
 
 
Ledsen häst i stallgången!
 
Tillslut gick de så långt att vi inte kunde linda längre, infektionen "grodde" i fukten som blev av bandaget, vi inhandlade på veterinärs inrådan "Stomahesive" och det tog några dagar, sen var infektionen borta.  "Stomahesive" lägger sig som en skorpa över såret, dvs de torkar ut ytan, låter såret andas och därmed dör bakterierna som frodades. Såhär såg det ut med det på;
 
 
I överkanten här ser ni också det sista stygnet som sitter kvar, detta vita pulver tvättades bort varje dag, fick andas någon stund innan man pudrade på nytt igen. Detta gjordes i några dagar innan det faktiskt läkte ihop.
 
 
Såhär såg det ut 3veckor och 2dagar senare (från skadetillfället).
 
Idag har han ett vitt ärr över, håret som växt ut runtom är vitt och det är hårlöst över självaste skadan.
Kan ju faktiskt ta en ny bild, bara för att ha det själv liksom. Detta är de bilder jag tagit som är direkt över såret. 
 
Jag vet själv hur orättvist jag tyckte livet var, och jag tycker fortfarande att Bingó och jag. MEN framförallt Bingó har varit med om för mycket. Jag önskar så för hans skulle att han får ha några lugna år nu fram tills dess att han ska få vandra vidare. Jag önskar att han får hålla sig frisk och glad och slippa något så onödigt som detta. 
 
Detta var en av våra skade historier, som jag så önskat att vi sluppit. 
 
Här kan man se tydlig skillnad på hur han rör de olika frambenen.
 
 
Här lyfter han det HELA frambenet, man ser kotans vinkel och han lyfter in hoven under sig.
 
 
Här ser man att kotan inte är lika vinklad in under, det är ingen SUPERSTOR skillnad, men här har det också gått nästan 3år sedan skadan kom!


Kommentarer
Postat av: Frida

Vi får hoppas att han håller sig hel och frisk och kan leva livet som en riktig pensionär ska :)

Svar: Ja, jag hoppas verkligen det :)bara mysa i hagen med Kelda och ha det bra. Skulle bli så glad om det blev så :)
Carro

2013-01-12 @ 23:45:42
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se
Postat av: Frida

Svar: Han förtjänar verkligen det :)

Svar: ja, det gör han verkligen! :)
Carro

2013-01-12 @ 23:54:04
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se
Postat av: Evelinn Bladström

Oj, vad gjorde han för något för att få senskadan?
Min ponny fick nästintill en senskada när hon hoppade över bommen i transporten. Därefter fick vi också endast använda benskydd vid all ridning och motion.
Det är inte roligt när det händer sina bästavänner något. Fy för skador!

Svar: Vi vet faktiskt inte vad som hände. Hämtade honom i hagen med det såret.Troligtvis har han snubblat och slagit till benet mot en vass sten eller att någon annan häst sparkat till med en vass brodd.
Och nej verkligen, finns inget värre än när våra hjärtan skadar sig :( Man vill ju verkligen skydda dom från allt!
Carro

2013-01-13 @ 01:06:50
URL: http://evelinnbladstrom.blogg.se
Postat av: Josefine

Fyy ryser av bara tanken på en senskada, våran föra häst fick en, också han på äldre dagar. Fy vad hemskt det är! Himla tur han blev fräsch igen! Det förtjänar både du och han :)

Svar: Ja, de är ingen kul skada direkt, och vi hade klarat oss utan den erfarenheten faktiskt!Ja, jag är glad över att han aldrig haft några problem av den skadan, om man är noga med alla skydden vill säga! :)
Carro

2013-01-13 @ 15:54:50
URL: http://Isbitarna.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: