Min åsikt, mina tankar och mitt val

Funderade på detta när jag red igår (herre vad jag har börjat fundera). 
Men, detta är MIN syn på klippning och användande av täcken. För mig finns det inget "rätt eller fel", sålänge hästen inte står med tjock vinterpäls och 3täcken och är överhettad, eller är helrakad och inte fått rätt täckesersättning så hästen fryser, så tror jag helt ärligt inte att hästarna tar skada av att vara klippta och gå med täcken!
 
Jag har valt att halvklippa Bingó, och helklippa Kelda. Bingó av anledning till eksem och att det "måste lufta" under manen för att annars får han värmeutslag som kliar under höst och vår.
Kelda blev helrakad av den anledning till att hon svettas som en tok under arbete.
 
Jag ser saken som såhär. För att dra paralleller.
När du går till jobbet, mellan hem-bil/buss/tunnelbana-jobb och det är -10grader, drar du på dig en dunjacka. Right? eftersom du inte vill frysa. Helt logiskt eller hur!
När du däremot ska ut och motionera i -10grader har du ju inte dunjackan på dig. Utan kör på kanske ett underställ under träningskläderna? ett underställ som andas och transporterar bort din svett. När du sedan motionerat klart tar du av dig dina fuktiga/blöta träningskläder, ställer dig i duschen och sätter sedan på dig torra och varma kläder. Under den proceduren har du troligen haft runt 20-25grader i rummet du varit i, inte sant?
Tänk då ist att du inte haft tillgång till det där varma rummet, eller torra kläder. Utan att efter din motionstrunda står du kvar, svettig ute i -10grader. Hur bra mår dina muskler, lungor och hjärta då? Troligen inte alltför bra, inte sant?
 
Det är så en påpälsad svettig häst får det efter ett motionspass. För inte hinner vi se till att hästen är helt torr innan vi släpper ut den i hagen igen?. Den släpps ut med sin fuktiga alternativt våta vinterpäls. Och igen, hur bra är det för muskler, lungor och hjärta?.
 
Därav anser jag att de är mer rätt att raka hästen, och ersätta med rätt typ av täcke.
Där man kan klä av hästen när det förväntas utföra ett arbete där de kommer utsöndra svett. Efter arbetet torkar hästen snabbt och man kan sedan lägga på ett varmt och torrt täcke. Precis som med oss och torra varma kläder efter duschen!. 
Sen kan jag själv känna, att visst, när det är -20grader hade hästarna gärna fått behålla sin vinterpäls. Men det är stunderna mellan den där extremkylan och sommarvärmen med sommarpäls som hästen behöver vara klippt. När det är +10 till -10 och vinterpälsen är för mycket och för tjock, varm och tät. 
 
Förstår ni hur jag tänker? Och jag säger det igen, det finns inget rätt eller fel. Hästar är individer, liksom vi människor. Och så länge inget går åt det extrema hållet får man göra precis hur man vill (iaf i min värld!). Det enda jag hoppas alla är noga med är att lyssna på sin häst. Den berättar så tydligt den kan om hur den vill ha det!
 
 
Halvklippt Bingó
 
 
Helklippt Kelda!
 


Kommentarer
Postat av: Sofie

Vad fin din blogg blivit nu,Carro!

Svar: Tack så mycket! :) Fick lite hjälp som tur var, men är riktigt nöjd! :D
Carro

2013-03-15 @ 20:57:04
URL: http://svalurfravogum.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: