Fantastisk

Har sedan Johan kursen ridit rätt sparsamt, eller på sparlåga. Jag tror mycket på grundridning till 95% och de där sista 5% är just uppbyggande inför en start. Vi rider mycket lösgörande hemma, bygger muskler i skogen och har allmänt trevligt. Grunden måste vara stabil annars tippar pyramiden tillslut. Men nog om det!
 
Idag red vi ett lite mera fokuserat ridpass. Diskuterat med en stallkamrat om vad JAG gör för fel i vänster varv då Kelda blir låst och rollig i hörnorna framförallt i tölten. Vi kollade igenom filmer från Johan kursen och vi kom tillsammans fram till att jag troligen inte har henne tillräckligt på yttern. Idag la jag extremt mycket fokus på att ha Kelda på yttern, framförallt i vänster varv. Vända mycket för yttern, noga med att möta upp med innerskänkeln och fick till en fin jämn ridning. I traven fick hon mest jogga igång i. Där rollar hon aldrig och jag får bra kontakt med henne. Det är i tölten problemet uppstår. Så som sagt, trava igång på voltspår med varvbyten då och då.
 
I tölten sen låg fokus på att ja, ha henne på yttern med mjuk överlinje och trevlig kontakt mellan hand och mun. Valde här att sätta henne under lite mer samling och "press" redan från start och hon svarade EXAKT så som jag önskade. Trampet kom uppåt, energin la sig i bakbenen och manken, nacken och munnen var åh bara så perfekta!
Varvade med voltspår och fyrkanten och mellan kort tempo och arbetstempo. Även i vänstervarv var hon stabil, rollade ingenting och på det inte ett steg i fel takt. Nej lycklig som få satt jag och berömde min fina fina häst.
 
Resten av veckan blir rätt lugn, imorgon skrittas hon nog ut, funderar på asfaltsrundan. Och på onsdag blir det tömkörning, Vila torsdag och lugnt mjukgörande pass på fredag. Sen på lördag är det ÄNTLIGEN dags för årets första start! Och som jag ser fram emot det :D
 
 
 

Veckan

Vilken vecka, helt underbar men ändå förjävlig.
I tisdags hade jag ont om tid, mamma var en pärla och ställde upp med stallgörat och jag kunde då lägga en timme på Kelda. Blev klätterrundan med lite tölt och trav på vägen hem. Kändes pigg och glad.
Tisdagskvällen fram till torsdag morgon spenderade jag på finlandsfärjan med ja mina nu fd arbetskamrater. Sjukt underbar kryssning på många sätt!. Men riktigt tungt hela torsdagen. Kelda vilade alltså onsdag och torsdag och jag tackar bästaste mamma ännu en gång för all hjälp!
I fredags blev det en skrittur med stallkamrat och Kelda var P I G G, men lyssnade riktigt bra :)
Lördag vila och jag satt några timmar i frisörstolen och spenderade kvällen på jobbet med "after ski", den kvällen vart dock rätt misslyckad och jag glömmer den väl helst.
 
Idag red vi bondgårdsrundan med en extra sväng i skogen. Mycket tempo på en grusväg fram och tillbaka. Bra väg då den lutar väldigt svagt. Perfa att trava/galoppera uppför och tölta utför! Varvade med att tölta ner och köra varannan trav och varannan galopp upp. Fick igenom båda galopperna och tränade på att länga och korta steget/tempot i samtliga gångarter. Nöjd med känslan! :)
 
 

Mattes pärla

Idag lekte vi lite kravlöst på ridbanan. Någon hade ställt fram två upphöjda bommar med perfekt Kelda mått så vi skrittade över dessa till en början. Travade fram på voltspår och travade bommarna lite då och då. Bra träning för att aktivera ryggen :)
Hittade på en övning under tiden som blev stor volt vid ena kortsidan, vända upp mot långsidan där bommarna låg, trava dessa och sen fatta galopp vid hörnan eller i mitten av kortsidan, galoppera en volt, följa fyrkanten, bryta av till trav innan hörnet till kortsidan och sen göra av proceduren igen :)
 
Kelda kändes pigg, mjuk, lyhörd, trevlig och engagerad. Roligt pass överlag och vi avslutade med att bara känna lite på tölten. Troligen gjorde travbommarna sitt för hon var riktigt med och töltade med fin välvd överlinje med bra aktivitet genom bakbenen.
 

Lite nya bilder vore nog snart på sin plats :)
Tur att de snart är dags för tävlingssäsong ;)
 
 

Kelda

 
Idag var hon inte riktigt lika pigg som igår, men ändå pigg. De är ju trots allt Kelda vi talar om. Har nog aldrig suttit upp på henne och känt att hon inte är pigg ;)
Iväg ut på grusvägarna igen och vi fokuserade lite på skänkelvikningar längst vägen i skritt. Mycket v ä n t a på mina signaler då damen "kan själv". Trava fram lång och låg, kändes trevlig. Lite sämre känsla i tölten idag men fortfarande bra. Kortade ihop sig lite väl mycket i början och de är svårt att få henne att länga överlinjen då. Bitvis släppte hon och var riktigt fin men överlag okej. Vänstergaloppen får hon stora pluspoäng för idag, de är iof hennes starka galopp men ridbarheten var hög! Högergaloppen är däremot den finaste av hennes galopper, stor och luftig men tung för henne. Vi stärker bakbenen och jag försöker få henne jämn och i just högergaloppen tränar vi mest fattningar och några språng för att stärka bakbenet :)
 
Överlag en trevlig tur på en fin liten Kelda :)
 
 
 

<3

Fantastiskt

Kelda har ju vilat i dagarna, och idag tog vi oss ut en sväng. Pigg men helt med på mina noter! Traven något överilad bitvis men med lite lirkande kom stampet och svävet. Två helt underbara korta och burna galopper fick vi till också! Och dagens guldstjärna på tölten! Rama in henne och mjukt upp i tölt med bibehållet tryck! Idag fick vi känslan av kort kropp men lång hals! :D den känslan när kroppen kortas och power når fram, men med välvd lång överlinje! Som vi kämpat för det här! Där finns inte styrkan men varje igångsättning startade såhär! Lycka! 
Kelda är annars bra på att korta ihop hela sig och bli styv i nacke och rygg. Först lösgöra sen samla, men är man en ambitiös liten dam så är man! 

Är iaf så nöjd med ridturen och längtar så till morgondagens tur! :D 


Det är lycka att få spendera tid på den här ryggen! 
Pärlan <3

Plusgrader

Vilken tur man har ibland. Plusgrader och all snusksnö är borta, Kelda fick därmed vila helt i 4:a dagar och idag fick hon jogga (läs fyrsprångsgaloppera med bock och skutt) i lina. Imorgon blir det ridning iaf :) 


Kelda busar i töm för några veckor sen!
Gullnos! <3

Minivila

Kelda är satt på en microvila, helt enkelt för att jag inte pallar skruva i brodd. Lat? ja kanske, bekväm? absolut!
Är inte snön borta tills nästa vecka får jag väl skruva i den, men plusgrader är utlovat till helgen, så då kan vi nog rida på sommarfötter :)
 
Nästa vecka blir iof rätt mycket vila med, så två lugna veckor gör nog damen gott. Sen blir det lite lätt träning inför tävlingen den 5:e april. Spännande iom den nya domarhandledningen, men de går nog bra ändå :) Ska bli kul att komma ut igen och se vart vi ligger för tillfället. Sen är ju tanken att vi ska ta oss ifrån lättklass iår, men de får bli lite senare :)
 
Kelda med fin gul rosett på Mörs KM ute på Runstens fina anläggning
hösten 2013

Stalldag

Haft stallet hela dagen lång. Jag och Kelda red klätterrundan, och som hon älskar den rundan!! Först blir hon helt lycklig när vi redan på stallplan rider ut mot höger, den sidan ör tydligen lite roligare enligt Kelda. Och ännu lyckligare blir hon när jag inte stoppar henne när hon genar lite på grusvägen för att svänga av och in mot klätterrundan, väl där går hon med spetsade öron hela vägen och känns helt lycklig. Fluffet <3 så söt :') 
Vägarna var stenhårda efter allt regn och på det minusgrader. Så vi skrittade hem och tog några varv på ridbanan, trav, galopp och något varv tölt. Bra känsla idag! Så skönt. 

Bingo och jag tog en promenad idag. Han var pigg och glad och fick hälsa på en glad liten valp som såg häst för första gången :) 

Sen luncha hästar, åka hem och baka kakor, tillbaka för att släppa in hästar, förbi solariet, hem duscha och äta för att sen åka tillbaka och natta. Nu är vi redo för en ny arbetsvecka och jag hoppas på några viktiga samtal nu! 

Men nu mot sängen! Lång dag idag ;) Jag och stallmissen njöt i solen :) 

Veckorapport

Fullt ös här numera, eller ja nästan. Jobbar och står i in i det sista, ca 2veckor kvar nu och paniken har infunnit sig, panik och ångest över hur jag ska klara mig råder. Inga direkta svar från alla de tusentals jobb jag sökt (för att överdriva antalet något). Men jag hoppas de kommer en ny tjänst till mig snart. Stämpla låter ju sådär i mina öron.. suck
 
Men iaf, Kelda har haft de lite halvlugnt typ, vilade i måndags, red ut en sväng med stallkamrater i tisdags, uteritt själva i onsdags och ett barbackapass på ridbanan igår (torsdag), och idag vila.
Imorgon tänkte jag ett pass i töm över bommar, om underlaget tillåter då det öser ner regn nu och tydligen ska snöa lite senare mot morgonen. Vi får se helt enkelt! Annars får hon väl vila lite ;) En veckas vila kanske vore på plats nu, vi får se helt enkelt!. Däremot hade jag en sån dålig känsla i torsdags, jag tror jag börjar bli knollrig i huvudet av allt för ja vet inte om hon är lite passtaktig eller bara har fått större rörelser i tölten, kan inte riktigt bestämma mig i den frågan :/ Hade verkligen behövt ha en som bara kunde förklara vad det jag kände var för något. Trava barbacka går typ nästan inte, DÄR har hon iaf hittat hem, skitkul! Vilket sväv och vilken stuns i den traven! :)
 
Nu ser jag fram emot en rätt lugn helg, morgondagen är helt oplanerad. Ja förutom stallet då, och söndag har jag stalltjänst hela dagen lång. Tänkte ta mig tid och städa ur mitt ena skåp, kan vara på tiden liksom ;)
 
 
Kelda i vårsolen <3
 

Kursdag

Igår var Kelda och jag iväg och red kurs för Johan Häggberg igen, underbara hästen bara flöt hela dagen.
Lastningen klarade vi av helt själva, ÄNTLIGEN!. De är en "speciell" stil vi kör, Kelda får gå upp på lämmen, sen lägger jag linan runt bommen i fram, för att sedan lägga den på Keldas utsida (hennes högra sida) och sen under rumpan, tjoffs så var hon inne!. Tror de kommer komma nu, min önskan är att jag ska kunna "skicka" in henne i transporten, men vi får väl se ;)
Urlastningen går kanonfint iaf :)
 
Första passet var hon kanonfin, bra energi, lyssnade fint, fick igenom henne riktigt bra i sidorna och bakbenen var med och tog  i jämnt och fint. SÅ KUL!. Johan tyckte vi skulle fortsätta på samma planering som tidigare, jag måste släppa ÄNNU mer på handbromsen, Det finns mer energi och vilja att samla i den kroppen och vi är på riktigt god väg!. Finaste kommentaren som gjorde mig så lycklig var när vi hade ridit runt lite själva. Vi töltade runt lite fyrkant, lite volt, lite serpentiner och Johan säger något i stil med att det är fin harmoni över oss som ekipage, de är skönt att vila ögonen på oss då de bara flyter, samt att Kelda är så välriden och mjuk så hon följer mina hjälper prickfritt.
DEN responsen var helt Amazing att få! Tänkt att jag har ridit fram detta ur henne, ur oss som ekipage! :D wow!
 
När första passet var över tyckte Johan att vi nu kunde sniffa lite på samling, fortsätta med mycket tempo som grund, men rida in energin i samling. Äntligen, de är just den delen jag tycker är roligast!
 
Pass 2 började i samma anda som tidigare, tölt på volt för att hitta överlinje, flyt och känsla. Ut på fyrkanten för att rida fram mer energi och därefter började vi smått på samling, korta sekvenser och tanken är att få henne att trampa mer uppåt än framåt. Gjorde lite övergångar mellan tölt-trav också och traven som kom fram där har jag aldrig fått på henne, ursäkta men jävlar va kul!. Jag studsade runt som ett popcorn men vilken pampig trav! :D
Det börjar släppa nu och det ÄR SÅ KUL. Vi red inte hela tiden ut då det inte var schysst mot Kelda. Efter 15min räckte det, hon hade kämpat på så rackarns fint hela tiden och den här hästen gör mig så lycklig.
 
Ännu en gång väcks hoppet om att vi faktiskt kan komma en ganska lång bit ihop, nu har vi en ny plattform att stå på och den styrkan vi har idag är så kul att få känna på. Nu är jag helt klart riktigt taggad på alla tävlingar (som jag ännu inte kollat upp men snart så haha) och jag vill bara rida fler kurser och utvecklas! Min fina Kelda <3
 
 

Bästaste lilltjejen <3
 

Update

Hur laddar man batterierna när man ständigt vaknar upp till grådisigt Sverige. Faaan va tråkigt och jobbigt de är att möta dagen då. Jag kan iaf glädja mig med att  jag har grymma kollegor som gör dagarna bra mycket roligare, iom att jag spenderat de senaste 12dagarna på jobbet, var ledig idag men har då ist stalltjänst (ingen sovmorgon idag eller) och kör igång igen imorgon fram till onsdagkväll. Mmm, underbart! Eh, klagar gör jag väl inte riktigt eller, men visst känns det att man jobbat lite väl mycket just nu.
 
Hästarna då? Jo de mår bra ;) Kelda och jag rider på med mycket varierat tempo. Både på banan och ute. Här i onsdags red vi på banan och damen var som vanligt trevlig. Sen mitt i allt kände jag; "Nej men om man skulle testa rida barbacka?!?", och så blev det Keldas barbacka debut. Lite konstigt sa hon, men efter några minutrar gick det att röra sig framåt :) Sen töltade och travade hon på fint på ridbanan. Sååå skönt med en enkel häst. Hon finner sig i det mesta, bara hon får fundera lite :)
Annars rullar allt på i hennes träning. Tycker hon börjar se trevlig ut i kroppen, rör sig mycket bra, galoppen har blivit riktigt bra nu när min pollett tydligen har ramlat ner ;) Nu i veckan blir det lite mer ridning än tidigare veckor, och på lördag ska vi iväg och bli drillade av Johan igen!.
 
Bingó är PIGG och busar som aldrig förr. Nu är han i en bra period och han väljer att trava sig fram i hagen :) I dåliga perioder är det tölt/grisepass som gäller. Vi skrittar barbacka som vanligt och vi skröltar/töltar/travar lite små korta sträckor då och då. Tömkörs han får han springa på och busa, vilket resulterar i 4språngsgalopp med väldigt graciösa bocksprång ;) haha.
 
Ja, de är väl lite så de ser ut i mitt liv just nu. Mycket jobb, måste passa på innan snön försvinner helt i backen!, mycket häst som vanligt och faktiskt lite privatliv också. Arbetsintervju på tisdag för nytt jobb, håll tummarna gott folk. Kanske äntligen kan jag få lite räkmacka att glida på? Annars kommer jag satsa stenhårt på att bli lyxhustru  ;) helt klart!
 

Flottsbro i sol!
 
Keldas premiärtur barbacka :)
 
Bästaste <3
 

Baka har jag hunnit med, i massor ;)
 
 

RSS 2.0