Så kul med en rättriden häst

Efter att ha fått äran att köpa en "oförstörd" (förstå mig rätt nu, en äldre häst har mer i bagaget än en yngre) kommer jag aldrig skaffa mig en äldre riden häst. Det finns inget "fel" i Keldas huvud, med rätt inridning, bra vidareutbildning (såklart, Malin har ju kirrat biffen, kunde vi tro något annat då?) och med de kunskaperna jag har, har jag fått precis den häst jag alltid velat ha. Kelda tolkar inga signaler fel (ah, förutom att hon vill galoppera mer än gärna haha), varenda halvhalt sitter, varenda övergång sitter och hon är helt enkelt så rättriden från grunden att hon är LÄTT riden. Och det är så det SKA vara!.
 
Bingó i all ära, mitt älskade hjärta. Men han var inte kul ibland, för att han var så felriden innan jag köpte honom. Troligen övh taget fått en dålig inridning där de har saknats delar i hans kunskapsbank. Vi kom så långt vi kom, enbart på att vi litade på varandra och tillslut visste vad båda ville utan att säga eller göra något. Det gjorde honom till en svårriden häst för andra, men "lättriden" för mig. 
 
Kelda däremot, hon bara förstår och gör. Tryck betyder, gå undan eller forma dig, Höjd innerhand betyder forma dig. Halvhalt betyder just halvhalt och "en djur andning" betyder stanna. Hon gör det med alla, oavsett kunskapsnivå på ryttaren. Gör man rätt, gör hon rätt. Vilket gör henne till en LÄTTriden häst, just för att hon är rättriden från början.
 
Till det jag ville komma då, idag var Kelda så galet rolig. 
Jag slängde på henne bootsen (230gram) och red till ridhuset. Formade lite på serpentinbågarna, supermjuk och lyhörd. Övergångar till trav där energin gick mer uppåt än framåt = väldigt läcker häst!, fick henne att länga sig också, fortfarande väldigt läcker häst!. Gjorde några travövergångar, superduktig och taktmässigt bra med fint påskjut och sväv!
Tog och galopperade några varv runt 4kanten med några volter då och då, väldigt trevlig galopp, hon kom ihop sig fint och bitvis fick vi ihop alla pusselbitarna och hon bjöd på form :)
Körde även tölten, i början lite ovillig med formen, dock fick hon ticka på lite och när hon efter typ 1varv på volten frustade till, damp hon ner i form och var där hela passet. Vi varvade med voltspår och 4kanten och idag fick vi även behålla formen trots rakställning! :D
Har alltid ridit henne lite ställd på rakt spår, för att hon inte riktigt haft styrkan att gå i form rakställd i tölten. MEN idag kom det, bara sådär utan någon direkt förvarning. Hon rätade ut sig själv på långsidan med bibehållen takt, form och tempo. MEN LYCKA PÅ DET!! :D
Satt med värsta flinet och berömde högt och ljudligt!. Damen fick pusta lite på lång tygel, sen provade vi igen. Och ja, de funka precis lika bra i båda varven! Avslutade med att bara ta ner henne till skritt och kastade mig snabbt av och krängde fram en godbit till henne!
 
 
En ganska så ocharmig bild på en övertaggad Kelda på Vägtölten på Fors Gård.
Talar ju inte direkt om hur läcker hon egentligen är, haha, Men SÖT det är hon absolut! :D


Kommentarer
Postat av: Frida

Åh vad roligt det låter! Jag vill se mer bild och film på er :)

Jag förstår hur du menar, Guffi är ju också felriden sen innan, speciellt i tölten. Rider man inte så kör han sin fusktrav istället. Lika bekvämt som tölt, men nog fan är det kort kort trav med huvudet bland stjärnorna. Så det har varit mycket tid på att lära om och lära rätt.

Svar: Ja, det är helt galet kul! :) Äntligen kan jag verkligen RIDA utan att kompromissa hela tiden! Så underbart!
Ja, de är det lilla tråkiga med äldre hästar, de har alltid en massa i bagaget, ibland saker man inte har någon aaaning om. På gott och ont, visst finns det bra äldre hästar att köpa också :)
Carro

2013-02-13 @ 20:22:22
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se
Postat av: Frida

Svar: Precis, jag visste ju att Guffi hade "problem" innan, så jag får väl skylla mig själv som promt skulle ha just honom :) Men det är inget jag ångrar, verkligen inte!

Åh, upptäckte nu att det var inte Guffis syster :( Mammorna hette samma sak, men det var inte samma!

Svar: Ja, de var lite så med Bingó också, var ju medryttare innan jag (mamma å pappa) köpte honom, så visste ju väl va de var för häst jag fick haha, men ångrar ju såklart inte en sekund!
Åh, va tråkigt!
Carro

2013-02-13 @ 20:47:11
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: