Konsten att lasta en häst

Att lasta en häst är en konst som inte många behärskar. Man blir omedvetet uppstressad och uppjagad över det faktum att man ska iväg någonstans, tävling, träning, veterinär eller kanske till nytt stall. Dock utan att tänka på detta stressar man upp hästen, man gör rörelser som man aldrig gör annars. Drar upp axlarna, går annorlunda, andas annorlunda eller liknande. Hästen ser detta som främmande och blir avvaktande, kanske rentav orolig och rädd. Att själv bryta detta mönster är svårt, att bryta hästens mönster är lättare. Att själv bli medveten om sin egna kropp och dess signaler den sänder ut vid vissa tillfällen är avgörande. Att kontrollera sin energi och delge hästen god energi är svårt, men ack så viktigt. Hästen gör aldrig fel, det är människan bakom hästen som är den felande länken. Vid dessa tillfällen, när man själv är osäker så ber man oftast hästen om saker. Snälla du kan väl gå in?. Detta gör såklart hästen mer osäker och den börjar backa, fryser till vid lämmen, eller dansar fram och tillbaka. Det är en balansgång mellan att kräva och berätta för hästen, att detta VILL jag att du ska göra NU. Som alla vet kan man inte tvinga en häst att göra någonting, men man kan övertala. Men dock aldrig diskutera. Maktkampen börjar på riktigt när hästen absolut har bestämt sig att du som människa inte alls vet vad du vill och dig tänker jag inte lita på. Hur ska du då vinna tillbaka tron från hästen?.

Att lasta en häst är en konst. Som inte alla behärskar.
Jag beundrar er människor som vågar säga nej, det här klarar inte jag. Kan du hjälpa mig?
och jag tycker genuint synd om hästen som har en matte som inte kan kontrollera sin energi och anser att "jag kan själv".



Varför jag skriver detta, är för att uppmärksamma konsten att lasta en häst rätt. Oftast är det bara ett missförstånd mellan häst och människa. Hästen kanske avviker från lämmen, ställer sig på sidan. Rentav vägrar att gå in i transporten framifrån. Kanske försöker den hästen berätta något då?. Tänk på detta, du kan aldrig få en häst att gå framåt genom att dra eller slita i grimskaftet framifrån, men genom en vändning får du hästen i rörelse. Hästen kanske rentav vill kliva in i transporten från sidan. Låt den då göra detta. Tills hästen känner sig trygg och ni kan ta steget att gå in "rätt", dvs rakt in.


Men kom ihåg, respekterar hästen inte dig från marken i vardagen. Hur kan du då tro att hästen utan bekymmer ska följa dig in i en mörk håla som dessutom luktar konstigt, gungar och låter?.


Kommentarer
Postat av: Amanda aka Amzie

Jag kan :) En utav mina hästar gick inte in i en transport med ägaren han hade innan (ca 5 år hade hon honom) och alla tillfällen jag har lastat honom under två år han har gått raka vägen in utan problem. Inte tvekat en enda gång :)

2009-06-21 @ 23:41:53
URL: http://amzie.blogg.se/
Postat av: Carro

Ja menar det :) du har tekniken, känslan och antagligen pondus som gör att hästen litar på dig. Inte många har det. Grattis till dig för det :D

2009-06-23 @ 21:19:15
URL: http://whyevenbother.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: