Böja och töja

Tänkte dela med mig av en supertrevlig övning som jag oftast rider dagen efter ett "hårt pass", som igår när vi red väldigt mycket tempo, galopp osv. Dagen efter brukar jag göra detta ridpass, idag blev det bara i skritt, går lika bra att även göra i trav också!.

Övningen går ut på att böja igenom hästen och få den mjuk och följsam. Ingen jättesvår ridning krävs, men de är däremot viktigt att hästen och ryttaren är avslappnade!.

Rider nästan alltid på en stor rund volt, där jag ber hästen följa voltspåret med mitt säte och skänkel, halvlånga tyglar där hästen ska länga överlinjen. Arbetar mycket med att ställa hästen inåt (överdriven ställning i hals och bog), samt att ställa hästen utåt på voltspåret. Arbetar mycket med fram och bakdelsvändningar samt att länga och korta skritten.

Bingó fick tex först börja skritta på volt med "normal" ställning inåt, halvlånga tyglar och här följer hästen sätet och innerskänkeln. Ställer honom utåt ett varv, för att sedan "överställa" inåt igen, varvar inåt och utåtställning några varv i båda varven, för att sedan börja lägga in bakdelsvändningar, viktigt att hästen trampar runt i vändningen! och korsar benen ordentligt! annars är övningen värdelös! Arbetar också med öppnor som alla vet är en samlande övning. Viktigt att ge lång tygel ibland även om hästen har halvlånga tyglar under övningarna så behöver den sträcka ut halsen ibland! Lägger också ofta in halter och ryggningar (fortfarande med halvlång tygel), samt skänkelvikningar!.
Övningen går lika bra att göra i trav (förutom fram/bakdelsvändningarna). Men viktigt att hästen hela tiden arbetar för ditt säte och skänkel! :)

Bingó gillar iaf den här enkla övningen och han blir otroligt mycket trevligare att rida när man fått igenom allt, övningen låter enkel, men det är oftast då det är som svårast! :)

Någon annan som har en bra böja och töja övning? :) Som man kan använda sig av dagen efter ett hårdare ridpass? :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: