Akupunktur!

Hittade en artikel som går att läsa HÄR 

Bingó fick en massa akupunktur behandlingar förra året, iom ryggproblemet han fick utav sin bomsneda sadel.
Jag tvivlar inte en sekund på att de var tack vare akupunkturen som vi ändå kom igång så snabbt!.
Akupunkten hjälper hästens muskler att slappna av genom att trigga igång de kroppsegna endorfinet som utsöndras och ger en smärtlindrande effekt!.
De som var mest spännande i hela den här behandlingen som Bingó gick igenom var att jag själv fick vara med och KÄNNA OCH SE resultatet! På bara en enda behandling kunde man både känna och se att musklerna hade slappnat av (eller den muskelgruppen veterinären kunde rikta in sig på just då, du kan inte behandla alla muskler samtidigt utan måste ta en muskelgrupp i taget). Att först få se Bingó longeras med spänningar i bog, rygg och länd. Sen att få känna spänningarna med sina egna fingrar (veterinär guidade fingrarna såklart!). Känna muskelknutor osv.
Sen att se veterinären använda nålarna (som kunde placeras på skumma ställen men ändå gav resultat på tex ländmuskeln). Oftast sattes det 4-6 nålar, runt karleden och fram/bakknä var nästan standard, sen tillkom de andra på olika ställen, såsom direkt in i muskeln, eller i andra banor runtom muskeln.

Vartefter muskelgruppen slappnade av, ramlade nålarna av! Var de mycket spänning i muskeln kunde nålen som kom ut vara BÖJD! (de är otroligt små nålar, men ändå. Sätta in en rak nål och den kommer ut böjd när muskeln har slappnat av).
När alla nålar ramlat av ska hästen få en kort promenad där musklerna får sträckas ut och komma igång. Därefter kunde man känna en markant förbättring av den muskel man då behandlat.

Det mest positiva med detta är att oftast behövs ingen smärtlindring (i form av fenylbutason(butta) eller metacam). Bingó gick på en dos av metacam i början, bara för att han hade inflammation i muskelgrupperna över rygg och länd.

Mellan behandlingstillfällena fick Bingó vila, kunde ju inte rida på "trasiga ryggmuskler" dock fick vi göra mycket annat, handhästa, promenera, longera, tömköra och Bingós favorit, handhästa bakom moppen! :)
Vi tricktränade en del också (men de hör inte hit).

Jag anser att detta är en mycket bra behandlingsmetod när behandling av leder inte hjälper. Då ledproblem (hovledsinflammation, knäleds inflammation osv) oftast kommer någon annanstans ifrån, de är en form av överansträngning helt enkelt! Att då kolla över muskler och skelett under behandling av inflammationen frisknar hästen på sig snabbare OCH håller sig ifrån att reta upp inflammationen igen. Annars kan de bli ett återkommande problem då du bara behandlat symptomen och inte orsaken!

Jag ska avrunda här nu, då jag egentligen kan fortsätta i evigheter men måste hejda mig lite!

Summan av de hela, är att de är skönt att denna metod har uppmärksammats lite mer, och jag hoppas också att vi hästmänniskor ta oss till denna behandlingsmetod! Kan tycka att fler veterinärer skulle vara mer öppna! Men jag har tur att ja har hittat en som pysslar med denna metod (men även mycket annat, han är inte insnöad på att detta är enda utvägen, utan en relativt öppen person som kan se andra alternativ också.)



Bingó får en akupunkturnål i vänster fram!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: